Părerea specialiştilor 

Specialiștii în dezvoltarea copiilor se alătură Taberei NERF pentru a vorbi despre importanța activității fizice practicate în forme distractive, care să-i motiveze și să-i entuziasmeze pe cei mici în legătură cu sportul de echipă.

Comunicarea cu copilul, crearea tuturor condițiilor pentru ca el să-și dorească să participe la activități în aer liber, instruirea sa corectă și motivarea permanentă sunt cele mai importante lucruri pe care le poți face pentru ca cel mic să iubească sportul.

Cine sunt specialiştii Taberei NERF:
CERASELA CĂLIN Specialist în comunicarea cu copiii

Cerasela Călin are 10 ani de experiență în animație pentru copii și este specializată în organizarea de petreceri și activități concepute special pentru a-i implica, a-i distra și a le menține atenția și entuziasmul.

Misiunea sa de a sprijini copiii să-și dezvolte abilitățile și încrederea în sine a început cu 10 ani în urmă, când antrena copii și adolescenți pentru competiții de arte marțiale, la Federația Română de Karate WKC. De-a lungul ultimului deceniu petrecut alături de cei mici, Cerasela Călin s-a perfecționat în ceea ce privește activitățile cu copiii, prin studiu psihologic susținut și îmbunătățirea permanentă a jocurilor destinate fiecărei categorii de vârstă.

Cerasela Călin a organizat sute de petreceri pentru copii și adolescenți cu vârste cuprinse între 2 și 15 ani, în colaborare cu unele dintre cele mai mari hoteluri, restaurante, complexuri turistice, magazine și spații de joacă în România.

Ligia Moise Psiholog

Ligia Moise are o pregătire mixtă, medicală și umanistă. S-a format ca psiholog clinician, acreditat de Colegiul Psihologilor, și deține un titlu de Master în Psihoterapii Cognitiv-Comportamentale.

Cu o experiență vastă în psihologia copiilor și familiilor, ea cunoaște și aplică mecanismele de depășirea barierelor din dezvoltarea celor mici, pe toate planurile: emoțional, social, fizic.

Este trainer acreditat de CNFPA și a participat la numeroase cursuri, ateliere și seminarii, pe teme precum ”Terapie Sistemică Cuplu-Copil-Familie”, psihodramă, analiză tranzacțională și hipnoterapie.

Socializarea, sportul și integrarea într-un colectiv sunt factori esențiali pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor, iar Ligia Moise s-a alăturat Taberei NERF pentru a vorbi în detaliu despre integrarea acestora în mod firesc și pozitiv în viața celor mici.

CRISTINA TIPLUICĂ Medic pediatru

Cristina Tipluică este medic specialist pediatru la Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu. A absolvit Facultatea de Medicină din București, iar pediatria a fost o alegere fermă. Pe langă orele petrecute în spital la secția de Urgențe, pasiunea și grija pentru copii o inspiră să scrie zilnic pe blogul ei articole pentru mămici.

 ARTICOLE 

Oferă-i copilului experiențe pline de distracție și scapă-l de timiditate!

Ligia Moise, psiholog

Că omul este o fință socială și că are nevoie să interacționeze cu ceilalți oameni, nu mai reprezintă pentru nimeni doar o teorie. Din contră, știm clar că este un fapt cu care ne întâlnim în viața de zi cu zi și care ne influențează bunul mers al fiecărei zile. Doar că, unele persoane se confruntă de multe ori cu ceea ce numim timiditate iar asta poate face ca interacțiunea cu ceilalți să fie un pic dificilă.

Timiditatea poate fi remarcată de la vârste fragede. Încă de la momentul în care micuțul se ascunde în spatele mamei atunci când întâlnește persoane noi și până la tendința de a interacționa cât mai puțin cu alți copii la spațiul de joacă. Ce putem face atunci când observăm că și copilul nostru este timid? Putem să-i dăm posibilitatea de a socializa, de a învăța să coopereze cu ceilalți copii în cadrul unor jocuri de echipă pentru ca astfel să își dezvolte ceea ce științific numim inteligență emoțională.

Un copil care își depășește timiditatea și interacționează cu alți copii va putea să înțeleagă ce se întâmplă cu oamenii din jurul său și, în același timp, poate să înțeleagă ce simte el în raport cu ceilalți și cu evenimentele din viața sa. Această abilitate este cea care îi dă posibilitatea de a avea o viață armonioasă și echilibrată din simplul motiv că nu-i mai lasă timp să-i judece și să-i eticheteze pe ceilalți și nici nu va avea reacții necontrolate și/sau inadecvate situației în care se află. Și va mai înțelege un lucru: că lumea nu este un loc înspăimântător în care este pândit la tot pasul de pericole, că poate să își facă prieteni de a căror camaraderie să se bucure.. De asemenea va afla că, oricât de multe lucruri ar avea, oricât de multe premii și onoruri ar primi dacă nu are cu cine să le împartă și să le împărtășească, acestea își pierd din valoare!

Joaca este activitatea preferată a copiilor și, atunci când se desfășoară într-un mediu sigur, alături de camarazi, poate deveni unul dintre cele mai eficiente instrumente de învățare și de combatere a timidității. Tocmai de aceea vă recomand un program distractiv și educativ: Tabăra NERF. Aici prin jocuri și prin interacțiunea cu alți copii de aceeași vârstă, micuții învață despre prietenie, distracție în echipă, comunicare pozitivă, mișcare în aer liber, sport și relaxare sub supravegherea unor specialiști în comunicarea cu copiii. În plus, micuțul tău se va întoarce din Tabăra NERF cu o sumedenie de amintiri frumoase. Descoperă Tabăra NERF pe: www.tabaranerf.ro.

Importanța jocurilor în dezvoltarea copiilor

Cerasela Calin, specialist in comunicarea cu copiii

Faptul că cei mici iubesc joaca nu mai este un secret pentru nimeni. Însă, pe lângă distracție, jocurile au un rol foarte important în dezvoltarea emoțională și socială a copiilor. Joaca înseamnă prietenie, comunicare, imaginație și bucurie! Iar pe parcursul activității mele de specialist în comunicare, am observat că în timp ce se joacă, piticii învață să comunice, dar și să își dezvolte punctele forte.

Poate cel mai important dintre acestea se referă la depășirea barierelor create de timiditate. De multe ori, copiii timizi au tendința să se joace singuri sau alături de personaje imaginare, însă dacă sunt implicați în jocuri de echipă (mai ales când vine vorba de activități de exterior care le oferă libertate de mișcare), reușesc să se integreze într-un grup și să se exteriorizeze. Astfel, își fac prieteni și noi parteneri de joacă.

Pe lângă timiditate, cei mici descoperă, atunci când se joacă, adevărata bucurie a competiției: nu contează dacă pierzi sau câștigi, ci faptul că ai trăit o experiență unică alături de prieteni! Mai mult decât atât, pentru că jocurile de exterior le permit copiilor să exploreze mediul înconjurător, aceștia descoperă modalități inedite prin care pot folosi elementele din jurul lor la joacă și astfel devin mai inventivi și pregătiți pentru orice provocare.

Ca specialist în comunicare și organizator de evenimente pentru copii, susțin educația prin distracție pentru a crește o generație sănătoasă, plină de viață, receptivă, cu idei creative și bună dispoziție.

De aceea, Tabăra NERF este cadoul perfect pe care părinții îl pot face micuților lor: unul pe care nu-l vor uita niciodată. Este un mod distractiv de a face mișcare în aer liber și un loc unde vor petrece cea mai frumoasă vacanță de vară alături de noi prieteni.

Pentru a-ți înscrie copilul în Tabăra NERF, trebuie doar să intri pe www.tabaranerf.ro și să acumulezi minimum 200 de puncte prin introducerea codurilor de pe blasterele NERF cu abțibild de campanie. Poți câștiga un loc dublu în Tabăra NERF pentru copilul tău și un prieten de-al lui, plus 500 de premii instant: blastere și echipamente NERF de performanță!


Ce învață copiii prin joacă
4 avantaje ale mișcării în aer liber

Cristina Tipluica, MEDIC PEDIATRU

Jocul este o nevoie esențială a copilului, atât de fundamentală încât este înscris chiar și în Convenția Națiunilor Unite privind drepturile copilului. Cu toate acestea, schimbările semnificative petrecute la nivelul dezvoltării societății în general au un efect important și asupra modului în care copiii au ajuns să-și petreacă timpul liber.

Spre exemplu, comparativ cu generația noastră, cea din care face parte copilul tău are la dispoziție spații de joacă de interior extrem de atractive, dar și televizoare, jocuri pe calculator, tablete, telefoane, console și multe altele, care îl determină să se joace mai mult în casă decât afară. Acești factori sunt principalul motiv pentru care copiii ”din ziua de azi” nu petrec atât de mult timp în aer liber.

Cu toate acestea, joaca în aer liber are o mulțime de beneficii, pe lângă faptul că îi oferă copilului zâmbete și distracție alături de prieteni, pe care orice părinte ar trebui să le ia în considerare atunci când aleg locul în care cel mic se va juca în următoarele ore.

Viteză în gândire

Pentru că jocurile în mișcare cer soluții imediate, cei mici învață să reacționeze repede și să dezvolte spontan soluții pentru fiecare situație. Astfel, descoperă cum să gândească rapid și să fie raționali chiar și sub presiune.

Atitudine pozitivă și energie

Jocurile în aer liber îi oferă copilului posibilitatea să se bucure de aer, lumină naturală și natură, în timp ce corpul și mintea lui au un scop comun: câștigarea jocului. După fiecare joc, cel mic va avea mai multă energie, va fi dornic de noi victorii și va dezvolta o atitudine pozitivă.

Dezvoltarea spiritului de echipă

Pentru că fiecare joc este mai distractiv în echipă, cei mici învață să interacționeze și să ”lupte” împreună pentru un scop comun: victoria. Astfel, fiecare își conștientizează rolul său în grupul de joacă și realizează că efortul comun duce la aceeași reușită: mai multă distracție și noi prieteni!

Concentrare și autodisciplină

Atunci când fac mișcare în aer liber, copiii au parte de o experiență multisenzorială care le îmbunătățește gândirea, capacitatea de memorie și dezvoltarea simțurilor. Contactul cu natura îi ajută pe cei mici să se integreze mai bine în comunitate și să înțeleagă care e rolul fiecărui membru al acesteia.

Oportunitatea perfectă pentru a învăța prin distracție

Pentru vara aceasta, cea mai bună opțiune este Tabăra NERF, unde copilul tău se va distra alături de alți copii în jocuri dinamice de echipă, ca treasure hunt, tragere la țintă sau ateliere creative. În plus, își va face o mulțime de prieteni și va învăța multe lucruri utile, ca explorare montană, prim-ajutor, colaborare și comunicare în echipă.

Nu în ultimul rând, în Tabăra NERF copilul tău va descoperi noi jocuri și jucării înainte ca acestea să apară în magazine și va râde cu gura până la urechi alături de camarazi de vârsta lui.

Cum îți trimiți copilul în Tabăra NERF?

Cumpără-i copilului tău un blaster NERF pe care este afișat abțibildul de campanie. Păstrează bonul fiscal, înscrie codul pe www.tabaranerf.ro și acumulează minimum 200 de puncte. Poți câștiga un loc dublu pentru copilul tău și un prieten de-al lui în Tabăra NERF, plus 500 de alte premii instant: blastere, o mașinuță NERF Battle Racer și echipamente speciale NERF: mingi de volei și palete de tenis!

Cum pot cei mici să învețe să-și păstreze concentrarea prin joacă

Ligia Moise, psiholog

Că suntem copii sau adulți jocurile de echipă ne solicită întreaga atenție atât asupra propriei performanțe cât și a coechipierilor noștri. Jocul de echipă necesită o concentrare permanentă asupra a ceea ce se întâmplă "în teren", atât în echipa noastră cât și a celor cu care jucăm. Știu că acestea sunt lucruri pe care le știți deja dar puțini vorbesc sau atribuie anumite efecte acestor activități uzuale, care par banale.

Un joc bun, performant, necesită o capacitate de observare și o atenție sporită asupra evoluției fiecărei faze, astfel încât jucându-se supravegheat de oameni care chiar se pricep, copiii își vor dezvolta toate aceste îndemânări. Jocul de echipă le dezvoltă copiilor abilitatea de a trăi hic et nunc cum spun specialiștii, adică "aici și acum". Cu alte cuvinte, ei descoperă modalitatea prin care să rămână ancorați în realitatea concretă, fără să se piardă în "ce a fost ieri" sau "ce mi-aș dori să se întâmple mâine". Pe de altă parte, ei pot învăța cum pot face să nu rămână cu gândul că a greșit la faza precedentă și să se piardă în regrete în loc să continue la capacitatea sa maximă.

Cred că nu greșesc dacă spun că mulți dintre noi, adulții, ne regăsim în această descriere așa că vă adresez o firească întrebare: nu vreți să vedeți la copiii voștri că acționeasză altfel? Alături de specialiștii prezenți în Tabăra NERF acest lucru este posibil. Jucând acele jocuri adecvate vârstei lor vor învăța să se concentreze la ceea ce fac în momentul prezent. Și, putem fi cu toții de acord că aceasta poate reprezenta un mare atú în condițiile în care cei mici sunt tot timpul asaltați de o multitudine de informații și primesc din mediul înconjurător un număr mare de stimuli, riscând astfel să își piardă concentrarea.

Jocurile de echipă din cadrul Taberei NERF vor da posibilitatea copiilor dumneavoastră să se concentreze pe cerințele imediate ale jocului. Așa vor putea să observe că o mai bună concentrare a dus la obținerea unei performanțe mai bune. Vor putea să experimenteze prin joc un lucru ce îi va fi de folos și în activitatea școlară și, de ce nu, mai târziu în viața de adult. Pentru că, fie că ne este ușor sau nu să admitem, timpul trece mult mai repede decât ne-am dori și chiar dacă nu mâine-poimâine, răspoimâine cu siguranță copiii noștri vor fi niște tineri aflați la început de drum ca adulți. Iar pentru ca acei adulți să se poată adapta la ceea ce viața le va oferi e bine să învețe de mici că realitatea este aici și acum.


Indoor versus Outdoor
Avantajele jocurilor din natură

Cristina Tipluica, MEDIC PEDIATRU

În calitate de medic pediatru, mă confrunt des cu percepțiile greșite ale părinților cu privire la sursele de îmbolnăvire ale copiilor. Astfel, pot spune că majoritatea asociază greșit răcelile micuților cu petrecerea timpului în aer liber, nicidecum cu activitățile din spații închise.

Tocmai de aceea, mulți pitici petrec foarte mult timp în spațiile de joacă închise, în dezavantajul locurilor aerisite din natură. Și chiar dacă la prima vedere, spațiile de joacă din centrele comerciale sunt ce amai bună opțiune pentru ca cel mic să petreacă într-un mod distractiv câteva ore, de multe ori nu este așa. În primul rând, tocmai pentru că locul este perfect închis și aglomerat, copiii pot răci foarte ușor din cauza schimbului de microbi pe care îl fac inevitabil între ei. Mai mult decât atât, dacă luăm în calcul și temperatura ridicată din astfel de locuri și lipsa de aer curat, înțelegem de ce după două ore petrecute în spațiile de joacă, cel mic poate fi obosit și palid, chiar dacă nu a depus foarte mult efort.

În acest context, în calitate de medic pediatru pledez pentru expunerea copilului la aer curat. Un spaţiu deschis, bine oxigenat și nepoluat, în mod ideal, pe care cel mai adesea îl găsim într-o zonă împădurită va diminua fără îndoială expunerea copiilor la sursele de viroze. Interacțiunea dintre ei nu va mai fi la fel de strânsă precum se întâmplă într-un spaţiu închis, iar capacitatatea de diseminare a microbilor va fi mult redusă.

Pe de altă parte, jocurile în aer liber sunt, totodată, de o cu totul altă natură decât cele de la locurile de joacă închise şi în felul acesta cei mici descoperă alte idei despre cum se pot distra. Aici este încurajată interacţiunea prin jocul de echipă între copii, atât de importantă în dezvoltarea lor cognitivă şi emoţională. În plus, micuții au libertatea de a face mai multă mișcare, nefiind limitați aât de mult de spațiu.

Astfel, recomandarea mea este să-i oferi copilului tău experiența celei mai distractive tabere de vară: Tabăra NERF 2017! Tabăra NERF este cea mai tare tabără de vară pentru copii și se va desfășura în perioada 20-25 iulie 2017 la Bran, județul Brașov. Ce înseamnă ea? Șase zile de distracție în aer liber pentru copiii cu vârste între 8 și 12 ani, sub supravegherea atentă a unor coordonatori specializați în comunicarea cu copiii. Aici, micuții vor avea ocazia să descopere jocuri noi și să lege prietenii cu alți copii de vârsta lor.

Cum îți trimiți copilul în Tabăra NERF?

Cumpără-i micuțului tău un blaster NERF care are atașar abțibildul de campanie. Păstrează bonul fiscal, și ambalajul, înscrie codul pe www.tabaranerf.ro și acumulează minimum 200 de puncte. Poți câștiga un loc dublu pentru copilul tău și un prieten de-ai lui în Tabăra NERF, plus 500 de premii instant: blastere și super-echipamente NERF!

Jocurile și jucăriile influențează dezvoltarea personalității copilului tău.
Cum să alegem jucariile care dau "chef de viață"

Cerasela Calin, specialist in comunicarea cu copiii

Educatia prin joaca este forma preferata a celor mici pentru sport. Cunoastem cu totii faptul ca in ziua de azi copii sunt foarte atrasi de jocurile pe tableta, telefoane, calculatoare, etc. Astfel, cei mici, pentru relaxarea si confortul parintilor, prefera sa stea in casa pentru a se bucura de culorile vii si activitatea pasiva in fata monitoarelor. Astfel, copii fac cunostinta cu cercul vicios ca probleme la nivelul coloanei (din cauza pozitiei arcuite), problemele ochilor (cu fiecare an care trece numarul copiilor care poarta ochelari creste semnificativ), predispozitia crescuta pentru obezitate (activitatea intensa in fata ecranelor activeaza anumite glande/hormoni ce dau falsa impresie organismului cum ca cei mici fac au depus efort), deficiente crescute de comunicare, interactiune si socializare (lipsa unei interactiuni impune bariere severe de comunicare si interactiune, ajungandu-se astfel tendinte depresive, suparare, etc), acestea fiind doar cateva dintre problemele severe in cazul privarii de joaca in aer liber si sport.

Este foarte important sa selectam si sa adaptam jucariile celor mici in functie de energia copiilor si mai ales sa le insuflam dorinta de joc si mai ales joaca. Este binecunoscut faptul ca in momentul de fata exista companii de jucarii care insufla celor mici dorinta de miscare si distractie in aer liber. Daca reusim sa insuflam celor mici placerea de joaca prin miscare si activitati in aer liber, vom reusi sa le cream un stil de viata sanatos si echilibrat.

Un alt mijloc de joaca foarte important il reprezinta activitatile alaturi de animatorii din cadrul petrecerilor. Parintii trebuie sa stie ce intrebari sa puna celor care organizeaza astfel de evenimente pentru a se asigura ca cei mici se distreaza si in acelasi timp fac miscare. Dorinta de miscare si si un mod echilibrat de viata se insufla de la varste fragede in primul rand prin puterea exemplului. Asadar, implicate-va in jocuri alaturi de cei mici pentru a le arata cat de distractive este pentru voi, in primul rand. Copii sunt foarte atrasi de jocuri alaturi de cei mai mari pentru ca simt nevoia de a copia exemple, cauta modele pentru a-si crea personalitatea, asa ca nu te sfii data viitoare sa alergi sau sa te joci cat mai mult alaturi de copilul tau.

Pe scurt, jucariile care dau “chef de viata” sunt acele jucarii care pun in miscare atat latura cognitive a celui mici, dar mai ales il pun in miscare. Alege Blasterul Nerf si joaca-te cu copilul tau iar distractia va fi garantata.


Importanta jocului în dezvoltarea abilităților motorii ale copilului

Cristina Tipluica, MEDIC PEDIATRU

Noi încă din copilărie avem tendința de a atribui jocurilor un rol strict de divertisment. Există, însă, o legătură strânsă între începerea unei activități fizice timpurii a unui copil și competențele motorii pe care cel mic le dezvoltă ulterior. Inițial, această conexiune a fost doar una remarcată, adesea, în timpul analizării comportamentului copiilor. Cu timpul, însă, specialiștii au demonstrat-o prin studii observaționale la care au participat copii cu vârste începând de la 2 ani. Concluzia? Jocurile au un efect important asupra abilităților motorii ale copiilor, fiind principala activitate fizică la care aceștia participă.

Ce sunt, de fapt, competențele motorii? Ei bine, acesta este un termen generic care se referă la abilități fundamentale de mișcare, controlul obiectelor, factori de stabilitate și, nu în ultimul rând, viteza de reacție. Nenumărate activități sportive și jocuri precum alergatul, săritul dar și prinderea sau aruncarea obiectelor necesită niște abilități motorii bine dezvoltate care să-i permită copilului să participe la acestea. Așadar, putem spune că jocurile și timpul pe care copiii îl petrec practicându-le, vor avea o influență fundamentală asupra dezvoltării lor fizice.

Odată cu includerea jocurilor în lista de activități care contribuie la dezvoltarea armonioasă a celor mici, specialiștii în îngrijirea copiilor au remarcat un fapt îngrijorător. Mai mult de jumătate dintre copiii de vârsta preșcolară (sub 6 ani) petrec cel mai adesea sub o oră pe zi jucându-se. Și, de fapt, mai îngrijorătoare a fost faptul că lipsa de activitate observată la copii de vârste mici se menține și la copilul școlar, respectiv la adolescentul de mai târziu. Astfel, activitatea fizică insuficientă din copilărie devine un factor predictiv al competențelor motorii ulterioare.

Putem merge, însă, chiar mai departe de atât. Mai exact, specialiștii au remarcat că abilitățile motorii ale unui copil influențează inclusiv dezvoltarea lui cognitivă, socială și emoțională. Prin urmare, recomandarea mea este ca fiecare părinte să se asigure că cei mici participă la jocuri ce presupun activitate fizică moderată și chiar susținută pentru cât mai mult timp. Pentru că, la urma-urmei, joaca este mai mult decât distracție.

Distracție și sport, în Tabăra NERF

Probabil una dintre cele mai distractive activități prin care cei mici pot face multă mișcare jucându-se în aer liber este Tabăra NERF. Aici, copiii au ocazia să se joace și să lege prietenii cu alți 30 de micuți de vârsta lor, să participe la jocuri de echipă și să ia parte la ateliere creative care le vor pune imaginația în mișcare.

Cum îți trimiți copilul în Tabăra NERF?

Tot ce trebuie să faci este să achiziționezi unul sau mai multe blastere NERF pe care este afișat abțibildul de campanie. Păstrează bonul fiscal, înscrie codul unic de pe sticker pe www.tabaranerf.ro și acumulează minimum 200 de puncte. Poți câștiga un loc dublu pentru copilul tău și un prieten de-al lui în Tabăra NERF, plus 500 de alte premii instant, precum blastere, și echipamente speciale NERF: mingi de volei și palete de tenis!

Importanța jocurilor în dezvoltarea copiilor

CERASELA CALIN, SPECIALIST IN COMUNICAREA CU COPIII

Faptul că cei mici iubesc joaca nu mai este un secret pentru nimeni. Însă, pe lângă distracție, jocurile au un rol foarte important în dezvoltarea emoțională și socială a copiilor. Joaca înseamnă prietenie, comunicare, imaginație și bucurie! Iar pe parcursul activității mele de specialist în comunicare, am observat că în timp ce se joacă, piticii învață să comunice, dar și să își dezvolte punctele forte.

Poate cel mai important dintre acestea se referă la depășirea barierelor create de timiditate. De multe ori, copiii timizi au tendința să se joace singuri sau alături de personaje imaginare, însă dacă sunt implicați în jocuri de echipă (mai ales când vine vorba de activități de exterior care le oferă libertate de mișcare), reușesc să se integreze într-un grup și să se exteriorizeze. Astfel, își fac prieteni și noi parteneri de joacă.

Pe lângă timiditate, cei mici descoperă, atunci când se joacă, adevărata bucurie a competiției: nu contează dacă pierzi sau câștigi, ci faptul că ai trăit o experiență unică alături de prieteni! Mai mult decât atât, pentru că jocurile de exterior le permit copiilor să exploreze mediul înconjurător, aceștia descoperă modalități inedite prin care pot folosi elementele din jurul lor la joacă și astfel devin mai inventivi și pregătiți pentru orice provocare.

Ca specialist în comunicare și organizator de evenimente pentru copii, susțin educația prin distracție pentru a crește o generație sănătoasă, plină de viață, receptivă, cu idei creative și bună dispoziție.

De aceea, Tabăra NERF este cadoul perfect pe care părinții îl pot face micuților lor: unul pe care nu-l vor uita niciodată. Este un mod distractiv de a face mișcare în aer liber și un loc unde vor petrece cea mai frumoasă vacanță de vară alături de noi prieteni.

Pentru a-ți înscrie copilul în Tabăra NERF, trebuie doar să intri pe www.tabaranerf.ro și să acumulezi minimum 200 de puncte prin introducerea codurilor de pe blasterele NERF cu abțibild de campanie. Poți câștiga un loc dublu în Tabăra NERF pentru copilul tău și un prieten de-al lui, plus 500 de premii instant: blastere și echipamente NERF de performanță!


Disciplina se poate învăța (și) prin joacă

Ligia Moise, psiholog

Pe mulți dintre părinți, dacă îi întrebi, vor spune că își doresc sa aibă copii cuminți, disciplinați, care să înțeleagă „de vorbă bună”. E drept că acceptarea regulilor de comportament necesită ceva exercițiu așa că, cu cât mai timpuriu începem să le explicăm copiilor că nu orice comportament este adecvat sau permis în orice context cu atât va avea mai puține probleme de adaptare. Pentru că, de fiecare dată când se va afla în situații de viață cât mai diverse, el va putea experimenta ceea ce l-ați învățat acasă. Practic, a nu-l lăsa să facă ce vrea din simplul motiv că „e mic” îl ferește de unul dintre cele mai mari neajunsuri ale acestei vieți: acela de a crede că orice i se cuvine. Cred că noi adulții putem fi cu toții de acord că niciun copil care se comportă de parcă ar merita orice și oricând nu va lua premiul de popularitate în niciun colectiv. De aceea, după ce îi vom fi explicat acasă cum este bine să se comporte în public este indicat să-i dăm posibilitatea să și aplice noile învățături.

În acest context, taberele și excursiile sunt locul cel mai prielnic unde cei mici vor învăța ce înseamnă să se poarte frumos, disciplinat și să țină cont și de ceilalți. Aici au ocazia de a respecta reguli de bună conduită care îl pot transforma într-un coechipier bun iar toate astea vor crea o atmosferă frumoasă în care distracția va fi la ea acasă. Copilul va afla că poate fi un team-player dar și că a respectarea regulilor nu presupune să renunțe la distracția sau la bucuria date de jocul în echipă. Poate printre cele mai importante beneficii ale jocului în echipă sunt posibilitatea de a învăța să fie un bun camarad si cea de a-și dezvolta inteligența emoțională, tocmai pentru că învăță să țină cont de nevoile și dorințele celuilalt. Un copil disciplinat este un copil care a înțeles pentru că i-a fost explicat bine și pentru că a văzut la adulții din preajma lui ce înseamnă să te porți civilizat și cu grijă față de cel de lângă tine. Pe scurt: un copil disciplinat este un copil iubit și respectat, nu este un copil care a fost strunit bine.

Și dacă ești în căutarea celei mai distractive tabere de vară, află că mai sunt câteva zile în care te poți înscrie în Tabăra NERF 2017! Tabăra NERF este cea mai distractivă tabără de vară pentru copii și se va desfășura în perioada 20-25 iulie 2017 la Bran, județul Brașov. Ce înseamnă ea? Șase zile de distracție în aer liber pentru copiii cu vârste între 8 și 12 ani, sub supravegherea atentă a unor coordonatori specializați în comunicarea cu copiii.

Cum îți trimiți copilul în Tabăra NERF?

Cumpără-i micuțului tău un blaster NERF care are atașat abțibildul de campanie. Păstrează bonul fiscal, și ambalajul, înscrie codul pe www.tabaranerf.ro și acumulează minimum 200 de puncte. Poți câștiga un loc dublu pentru copilul tău și un prieten de-ai lui în Tabăra NERF, plus 500 de premii instant: blastere și super-echipamente NERF!

Cum pot cei mici să învețe să-și păstreze concentrarea prin joacă

Ligia Moise, psiholog

Că suntem copii sau adulți jocurile de echipă ne solicită întreaga atenție atât asupra propriei performanțe cât și a coechipierilor noștri. Jocul de echipă necesită o concentrare permanentă asupra a ceea ce se întâmplă "în teren", atât în echipa noastră cât și a celor cu care jucăm. Știu că acestea sunt lucruri pe care le știți deja dar puțini vorbesc sau atribuie anumite efecte acestor activități uzuale, care par banale.

Un joc bun, performant, necesită o capacitate de observare și o atenție sporită asupra evoluției fiecărei faze, astfel încât jucându-se supravegheat de oameni care chiar se pricep, copiii își vor dezvolta toate aceste îndemânări. Jocul de echipă le dezvoltă copiilor abilitatea de a trăi hic et nunc cum spun specialiștii, adică "aici și acum". Cu alte cuvinte, ei descoperă modalitatea prin care să rămână ancorați în realitatea concretă, fără să se piardă în "ce a fost ieri" sau "ce mi-aș dori să se întâmple mâine". Pe de altă parte, ei pot învăța cum pot face să nu rămână cu gândul că a greșit la faza precedentă și să se piardă în regrete în loc să continue la capacitatea sa maximă.

Cred că nu greșesc dacă spun că mulți dintre noi, adulții, ne regăsim în această descriere așa că vă adresez o firească întrebare: nu vreți să vedeți la copiii voștri că acționeasză altfel? Alături de specialiștii prezenți în Tabăra NERF acest lucru este posibil. Jucând acele jocuri adecvate vârstei lor vor învăța să se concentreze la ceea ce fac în momentul prezent. Și, putem fi cu toții de acord că aceasta poate reprezenta un mare atú în condițiile în care cei mici sunt tot timpul asaltați de o multitudine de informații și primesc din mediul înconjurător un număr mare de stimuli, riscând astfel să își piardă concentrarea.

Jocurile de echipă din cadrul Taberei NERF vor da posibilitatea copiilor dumneavoastră să se concentreze pe cerințele imediate ale jocului. Așa vor putea să observe că o mai bună concentrare a dus la obținerea unei performanțe mai bune. Vor putea să experimenteze prin joc un lucru ce îi va fi de folos și în activitatea școlară și, de ce nu, mai târziu în viața de adult. Pentru că, fie că ne este ușor sau nu să admitem, timpul trece mult mai repede decât ne-am dori și chiar dacă nu mâine-poimâine, răspoimâine cu siguranță copiii noștri vor fi niște tineri aflați la început de drum ca adulți. Iar pentru ca acei adulți să se poată adapta la ceea ce viața le va oferi e bine să învețe de mici că realitatea este aici și acum.


Părerea pisologului: De ce este greșit să evităm greșeala?

Ligia Moise, psiholog

În primul rând pentru că este imposibil. Felul în care îi pregătm pe copii pentru un concurs, de cele mai multe ori, este în registrul „Ai grija să nu greșești!”. Și noi, adulții de azi, am fost crescuți cu teama că vom greși și că, pe cale de consecință, vom fi și sancționați. Astfel am ajuns ca orice am întreprins, fie că a fost pregătirea pentru o teză, un examen sau o competiție, a fost sub semnul NU GREȘI!

Nu vreau să intru în subiectul atât de ofertant al sancțiunilor ci aș vrea să vă atrag atenția asupra importanței feedback-ului sau cum le spunem copiilor părerea nostră despre rezultatele obținute dar și despre modul în care au acționat. Pentru că, până la urmă, nu este vorba doar de rezultat ci este important și drumul parcurs până acolo și experiența acumulată.

A-i spune copilului „Nu greși!” înseamnă să-i pun un scop negativ. Este ca și cum aș anula efortul făcut în perioada pregătitoare a competiției, experiența și expertiza acumulată, dar și timpul și energia investite pentru a putea face față acelei întreceri. Este un alt fel de a spune că singurul care contează este rezultatul care, de cele mai multe ori, dacă nu este locul întâi nu are nicio importanță. Fiind un scop negativ este puțin probabil că va conduce către un rezultat bun. Și nu ăsta ar fi cel mai mare neajuns al acestei abordări. Va instala în sufletul copilul un sentiment de teamă. Și nu va fi doar teama de a nu greși, va deveni și o teamă să vină să vă spună că nu a fost pe măsura așteptărilor voastre. Va rupe punțile unei comunicări autentice dintre voi și copiii voștri.

Scopul pozitiv, scopul constructiv pe care îl putem transmite copiilor noștri este acela de a performa, de a duce la bun sfârșit efortul unei competiții. De a pleca la dumul ăsta cu imaginea mea de om care s-a pregătit pentru rezultat, lucru care îmi crează premizele unei victorii. Așa îl fac conștient că o pregătire constantă poate avea un rezultat bun iar dacă am greșit la un moment dat, într-o anumită etapă sau la un anumită fază asta nu anulează întreaga prestație. Un exercițiu greșit în teza la matematică nu mă face mai puțin bun la mate, o notă cântată greșit nu anulează un concert cum nici ratarea unui gol nu face din mine un sportiv mediocru. Modul acesta de a mă raporta la o greșeală îmi dă posbilitatea de a corecta ceea ce este deficitar și mă face conștient de nivelul la care sunt.

Copiii sunt competitivi, iar acest lucru îl putem observa chiar și atunci când ei sunt afară, la joacă. De cele mai multe ori, ei intră în competiție cu prietenii lor, chiar dacă, la final, singurul câștig este ocuparea primului loc într-un top care, oricum, va fi restabilit în următoarea întrecere pe care o fac cu alți copii. Ce facem, însă, atunci când observăm că unul sau mai mulți copii ocupă în mod repetat ultimele locuri și apar sentimente precum frustrarea, mânia sau chiar tendința de izolare? Putem propune grupului de copii să transforme competiția într-un antrenament camaraderesc. Astfel, copiilor care fac parte din grupul învingătorilor le va fi stimulat sentimentul de încredere, iar celor care fac parte din celălat grup le va crește sentimentul de apartenență și dorința de a excela.

Există diferite situații care sunt distractive pentru copii dar, în același timp, învață această lecție importantă despre camaraderie și cum să te bucuri din plin de experiența pe care o trăiești în cadrul unei competiții. Un astfel de exemplu este Tabăra NERF, locul în care copiii au ocazia să interacționeze, să lege prietenii și să se antreneze alături de alți peste 30 de micuți de vârsta lor. Jocurile de echipă din cadrul Taberei NERF vor da posibilitatea copiilor dumneavoastră să se concentreze pe cerințele imediate ale jocului și să privească partea distractivă din orice competiție, înainte de aspectul câștigării unei recompense.

Imprimând copiilor voștri acest mod de a gândi creați bazele unor viitori adulți capabili să își ia propriile decizii, să își asume rezultatul muncii lor, să ducă la bun sfârșit un proiect indiferent că este vorba de serviciu sau de viața personală. Pe scurt, va fi un om capabil să trăiască o viață armonioasă! Atunci veți putea vedea că nu ați (prea) greșit în rolul de părinte. :)

Cum îți trimiți copilul în Tabăra NERF?

Tot ce trebuie să faci este să achiziționezi unul sau mai multe blastere NERF pe care este afișat abțibildul de campanie. Păstrează bonul fiscal, înscrie codul unic de pe sticker pe www.tabaranerf.ro și acumulează minimum 200 de puncte. Poți câștiga un loc dublu pentru copilul tău și un prieten de-al lui în Tabăra NERF, plus 500 de alte premii instant: blastere, o mașinuță NERF Battle Racer și echipamente speciale NERF: mingi de volei și palete de tenis!